BİZE SORMAK İSTEDİKLERİNİZ

SSS

Kaynağı güneş olan ısı ve parlak ışık “Güneş Enerjisi” olarak betimlenmektedir.Güneşteki hidrojen gazının sürekli bir biçimde helyuma dönüşmesi ile yaşanan kütle kaybı enerji olarak açığa çıkar. Sürekli bir şekilde gerçekleşen bu füzyon süreci ile açığa çıkan ışınım ise güneş ışınımı olarak adlandırılır.

Amortisman; bir varlığın maliyetinin zaman içinde yaygın bir şekilde dağıtılmasıdır. Bir sistemin amortisman süresi ise kurulan sistemin gücü ve teknik özelliklerine “tracking, sabit ”, elektrik tüketimine ve sistem kullanımına bağlıdır.

Elektrik ve ısı üretimi, Doğal yaşam, Tarım vb. kısaca Güneş enerjisi elektrik ihtiyacının olduğu her yerde kullanılır.

Bol ve yenilenebilir bir enerji kaynağıdır. Sınırsız bir kaynak olması başlıca avantajları arasında yer almaktadır. Temiz bir kaynaktır. Çevre kirliliğine sebebiyet veren herhangi bir atık, kirli gaz salınımı bulunmamaktadır. Kullanım açısından kolay ve kullanışlı bir kaynaktır. Uzun vadede bütçe dostu bir kaynaktır.

Havanın bulutlu olması da güneş panelinin elektrik üretmesine engel değildir. Yani güneş panelleri yalnızca güneşli havada çalışmaz bulutlu ya da kapalı havada da çalışır. Kapalı ve bulutlu günlerde de güneşten gelen ışınlar vardır ve bu ışınlar elektrik üretimi için geçerlidir. Yalnızca güneşli bir havaya oranla daha az elektrik üretir.

Güneş enerjisinden elektrik üretmenin (fotovoltaik) elektriksel olarak sınırı yoktur. Sınırlayıcı faktörler sadece montaj alanı (arazi, çatı, teras vb.), yasal yükümlülük ve yönetmelikler ya da bütçedir.

Güneş enerjisi ile teoride her türlü cihazı çalıştırmak mümkündür. Fakat tüketim arttıkça maliyet de artacaktır. Bunun yanı sıra, güneş panelleri doğru akımda elektrik üretirler, günlük hayatımızda kullandığımız birçok cihaz ise alternatif akım kullanır. Bu nedenle sistemlerde üretilen elektriği alternatif akıma çevirmek için inverter kullanılır. Anlık olarak çok fazla güç çeken klima, elektrikli ısıtıcı, dalgıç pompa gibi cihazlar için doğru inverter seçimi yapılmalıdır.

Modüllerde kullanılan camlar rüzgâr, dolu ve kar basınçları kuvvetli olduğu taktirde zorlanabilirler. Kar birikmesinden dolayı üretilecek elektrik enerjisi azalacaktır fakat kışın güneşli gün sayısı az olsa da karlı günlerde karlı zemin üzerinden yansıyan güneş ışığı ışınım miktarında olumlu etkiye neden olmaktadır. Ayrıca kışın soğuk hava nedeniyle güneş panellerinin serinlemesi de güneş panelinin çalışma verimini arttıracaktır.

Bu sorunun yanıtı ise güneş paneli modülünün yapısına bağlı olmakla birlikte çoğu güneş paneli modülü yeterli kalınlıkta alüminyum çerçeveye ve ısı değişimlerine dayanıklı ön cama sahip olduğundan yağmur ve kar yağışı gibi hava durumlarından etkilenmezler. Üzerinde kar birikmemesi için birimler yer ile yüksek açı yapacak şekilde konumlandırılır.

• Ülkemiz kuzey yarımkürede konumlandığı için, güneş yıllık yörüngesini tamamlarken her zaman gökyüzünün güney kısmı boyuncadır. Bu sebeple, bugüne kadarki en iyi uygulama, maksimum güneş ışığını yakalamak için güneş panellerini güneye bakacak şekilde konumlandırmak olmuştur.
SSS
ENERJİNİZ DOĞADAN
2023 © Doğa Solar LTD. ŞTİ. All Right Reserved
Müsait olan en yakın birimle sohbete başlamak için lütfen aşağıdaki formu doldurun.